Een aantal keer per jaar brengen we een ondernemer in beeld om meer te weten te komen over de persoon achter de webshop. Vandaag nemen we een kijkje achter de schermen bij Jovoh.
Mijn naam is Svenja en ik woon samen met mijn partner en onze twee kinderen in Utrecht. We komen allebei uit Duitsland en zijn een paar jaar geleden naar Nederland verhuisd. Sindsdien zijn we steeds meer van het land en de mensen gaan houden en zijn we blij onze kinderen hier te zien opgroeien. Naast Jovoh werk ik als geowetenschapper in de wetenschap.
Hoe en wanneer ben je zelf met wasbare luiers in aanraking gekomen? Met de komst van onze tweede dochter zijn we intensief bezig geweest met wasbare luiers. Ik heb toen op Marktplaats een paar PUL-overbroekjes en de bijbehorende boosters gekocht en eerlijk gezegd meteen verkocht. Ik haat het gevoel van plastic in mijn handen, dus ik ging op zoek naar natuurlijke alternatieven. In die tijd waren er helaas in Nederland geen wol overbroekjes met drukknopen beschikbaar die op dezelfde manier werkten als andere wasbare luiersystemen. Omdat ik goed kan naaien, heb ik ze dus zelf ontworpen. Bij het kiezen van de stoffen heb ik veel belang gehecht aan natuurlijke en gecertificeerde biologische stoffen, zowel voor de overbroekjes als voor alle hydrofiel luiers en losse inleggers. Het resultaat is een systeem dat werkt zonder chemicaliën, eerlijk is geproduceerd en dat ik met een goed gevoel kan gebruiken, want ik weet waarmee de huid van mijn kind in contact komt.
Hoe kwam je op het idee om een webshop met wasbare luiers te beginnen? In de loop van de tijd werden er steeds meer wol overbroekjes geproduceerd en ook het assortiment absorberende materialen van biologisch katoen en hennep groeide. Duurzame babyverzorging was toen al belangrijk voor mij, dus besloot ik mijn eigen webshop op te zetten en andere ouders kennis te laten maken met de wondere wereld van wollen luiers.
Waar haal jij de meeste voldoening uit in je werk?
Het is een genot om de afgewerkte luiers voor me te zien liggen. Weten dat een kind wordt geluierd met natuurlijke stoffen en het gezin een berg wegwerpluiers voorkomt, is zeker een goed gevoel. Naast het handwerk is het dan ook het contact met klanten, vrienden en mensen die enthousiast zijn over wasbare luiers.
Wat vind je de grootste uitdaging in je werk? De grootste uitdagingen zijn enerzijds om alles onder één dak te krijgen en me niet te laten afleiden door de duizenden ideeën in mijn hoofd, en anderzijds om de angst voor wol bij ouders weg te nemen. Helaas hebben veel mensen zorgen dat wol moeilijk te gebruiken is en dat wollen luiers snel slijten. Gelukkig is dat niet het geval en als je eenmaal weet hoe je ze moet lanoliseren en verzorgen, leg je ze nooit meer neer.
Hoe ziet de luierwereld er volgens jou over 10 jaar uit? Ik denk dat wasbare luiers op dit moment nog een nicheproduct zijn, maar de ontwikkeling naar een duurzame samenleving is wel voelbaar. Elk gesprek dat we hebben leidt tot het bekender maken van wasbare luiers. De invloed van de grote bedrijven die wegwerpluiers produceren en verkopen is groot en een kleine winkel kan weinig direct doen. Het is dan ook in handen van de mensen van onze generatie om bewust te kiezen voor duurzame babyverzorging. Ik hoop in ieder geval dat we over 10 jaar een merkbare verandering zullen zien.
Wat is nu echt kenmerkend / karakteristiek voor jouw bedrijf? Het antwoord is simpel: wol en natuurlijke materialen. Voor onze luiers gebruiken we alleen duurzame en milieuvriendelijke materialen die onderworpen zijn aan strenge controles, en verwerken we alleen merinowol, katoen en hennep. Zelfs het garen en de labels zijn gemaakt van biologisch katoen en we kunnen met trots zeggen dat onze katoenen inleggers en hydrofiel luiers echt 100% biologisch zijn.
Hoe ziet jouw normale werkdag er uit? Dat is geen gemakkelijke vraag om te beantwoorden, aangezien ik niet fulltime bij Jovoh betrokken ben, maar in het onderzoek werk en twee kinderen heb. Het is altijd een beetje van alles: knippen en naaien, nieuwe producten ontwerpen, communiceren met klanten, stoffen selecteren en bestellen, foto's maken en werken aan nieuwe ideeën en ontwikkelingen om Jovoh op de Nederlandse markt te zetten.
Wat is jouw favoriete luier en waarom? Een wol overbroekje gemaakt van biologische tricot stof en biologische merinowol. De rekbare stof zorgt ervoor dat het zich heel goed aan het kind aanpast. Ik combineer deze graag met een absorberend inlegger van hennep/biologisch katoen en een afgedankte hydrofiel doek. De hydrofiel neemt de vloeistof snel op, terwijl de hennep deze betrouwbaar opslaat.
Wat wil je ouders die willen starten met wasbare luiers nog meegeven? Ik denk dat het belangrijk is om het gewoon te proberen, en dat kan met een enkele overbroek en een kleine hoeveelheid absorberend materiaal. Als het je niet bevalt, kun je de luiers tweedehands doorverkopen. En laat misschien het idee los dat je 100% toegewijd moet zijn aan een wasbare luier systeem. Je kunt ook verschillende luiersystemen gebruiken of combineren met wegwerpluiers. Het is vooral belangrijk dat het bij je kind en je gezin past.
Voor meer informatie over Jovoh kijk op hun profielpagina of eigen website.
留言